Milieubewustzijn

EU recycleert maar vergeet afvalberg elektronica te verkleinen

In 2012 keurde het Europees parlement een nieuwe Europese wetgeving voor de verwerking van elektronisch afval goed. Een stap in de goede richting: de lidstaten worden verplicht meer elektronisch afval in te zamelen. In haar motivatie voor de nieuwe wetgeving spreekt de EU over de niet te overziene groei elektronisch afval de komende decenia: 12 miljoen ton e-waste tegen 2020. Maar is het dan niet naïef om enkel op het einde van de levenscyclus van een product actie te ondernemen? We zijn al jaren fan van de slogan 'Reduce, Reuse, Recycle' maar Europa heeft het alleen op de derde R begrepen.

Lees meer

Afdrukken

Milieubewustzijn

Een laptop, minder energie én milieuvriendelijker?

We worden vandaag de dag overstelpt met reclamebeelden van trendy mensen (zoals u en ik?) achter een laptop, allemaal even stralend en zorgeloos en allemaal even slank. Je zou bijna gaan geloven dat een laptop de kortste weg is naar succes, geluk en de perfecte maten.

"Laptops hebben onmiskenbare voordelen. De ruime PUC ervaring leert dat ook de nadelen bepaald niet min zijn. Nadelen waar de meeste verkopers je gemakkelijkheidhalve liever niet aan herinneren."

Lees meer

Afdrukken

Milieubewustzijn

De Digitale Dump

Niet alle vormen van hergebruik blijken ecologisch en sociaal verantwoord zijn. Wereldwijd kampen ontwikkelingslanden jaarlijks met 20 tot 50 miljoen ton elektrisch en elektronisch afval.

Dat wijst de studie “The Digital Dump”, uitgevoerd door de organisatie BAN (The Basel Action Network) en in oktober 2005 gepubliceerd, uit.

Deze studie bestudeert vooral de concrete situatie in Nigeria, een land dat massaal gebruikte computers importeert, om conclusies te trekken voor de algemene handel.

Lees meer

Afdrukken

Milieubewustzijn

The Story of Stuff - Annie Leonard

Wij lazen het boek "THE STORY OF STUFF" van Annie Leonard en vinden het een echte aanrader. Dit vlot geschreven boek beschrijft waar de grondstoffen voor onze 'spullen' vandaan komen en hoe de productie-, distributie-, consumptie- en verwerkingsprocessen van onze spulletjes verlopen. Het boek gaat ook dieper in op het gegeven dat ons koopgedrag op slinkse wijze op peil wordt gehouden.

Je kan als voorproefje de de gelijknamige videopresentatie al bekijken op de PUC website, maar zoals dat steeds gaat: het boek is beter dan de film en gaat veel dieper in op het thema.

Lees meer

Afdrukken

Milieubewustzijn

En een goed doel?

Kan u uw oude computers niet beter aan een goed doel schenken, bijvoorbeeld in de Derde Wereld?
Veel bedrijven doen dat en altijd met de beste bedoelingen. Het lijkt inderdaad een win/win-situatie, maar dat is het helaas niet altijd.
Om te beginnen moet u zich afvragen of de mensen die u wil steunen in de eerste plaats behoefte hebben aan oude computers. Misschien zijn er wel andere, meer dringende noden? In dat geval kan het interessanter zijn om te kijken of u hier, bijvoorbeeld via PUC, nog iets voor uw oude materiaal kan krijgen om dat geld ginder nuttig te besteden. Het kan niet de bedoeling zijn dat u enkel en alleen computers weggeeft omdat u er toevallig vanaf moet.

Lees meer

Afdrukken

  • 1
  • 2

News portal

Copyright 2016 - PUC (Pro Used Computers). Alle rechten voorbehouden.
Ontwikkeling en integratie door FERENTIS - advies digitale media en online communicatie.