Bart Coenen - hoofdredacteur en webmaster Velt vzw.

Bart Coenen is hoofdredacteur en webmaster bij de sociaal-culturele vereniging Velt vzw. Deze organisatie wil vanuit een ecologisch verantwoord gedachtegoed via publicaties en samenwerkingsverbanden de mensen sensibiliseren tot een milieuvriendelijke, duurzame levensstijl.

Naar eigen zeggen wil Velt gestalte geven aan het ecologisch leven in huis en tuin. Meer dan 12000 gezinnen zijn lid, waarvan 11000 in Vlaanderen en 1000 in Nederland. Deze leden maken met hun lidmaatschap duidelijk dat ze ecologisch willen leven. Leden krijgen een abonnement op het Velt-tijdschrift "Seizoenen" en genieten van een doorleefd, milieubewust verenigingsleven.

De organisatie is sinds begin 2007 klant bij PUC. Ze beschikt over een 20-tal computergebruikers en 14 computers, waarvan 4 draagbare en 10 desktops.

Met welk doeleinde worden de computers, die u bij PUC koopt, gebruikt?

Voor ons administratief werk en het werk op de redactie hebben wij vorig jaar de overstap gemaakt van hele oude, niet-krachtige Apple-modellen naar de krachtigere PUC-toestellen.
Het computermateriaal op onze administratie was aan dringende vernieuwing toe. PUC heeft ons uit de nood geholpen door tijdelijk materiaal uit te lenen om het te kunnen testen.

"Vrije en betalende software kunnen gerust naast elkaar leven. Wij hebben gekozen om voor het eerste te kiezen en gebruiken dan ook veel alternatieve software.
Vergeet niet dat ons budget vrij beperkt is. Bij alle aankopen moeten wij goed nadenken. Zowel de vrije software als de tweedehandsmarkt voor computers reiken ons die oplossing aan."

Koopt u ook nog computermateriaal bij andere bedrijven?

Wij beschikken ook nog over 5 toestellen van Mac. Deze hebben ook al een respectabele leeftijd. Indien ze zouden moeten vervangen worden, zouden we probleemloos de overschakeling van Mac naar een gewone PC kunnen maken. We hoeven dus niet noodzakelijk bij Mac te blijven.

Verder doen wij voor computeradvies en problemen als netwerkstoornissen beroep op zelfstandige informatici. Via cursussen heb ik persoonlijk mijn kennis over de computer kunnen verrijken, maar dit volstaat niet om ernstige problemen op te lossen. Het is in die gevallen dat wij anderen inschakelen.

Zijn alle behoeften die u voor ogen had vervuld? Wat waren die behoeften?

Onze administratie en redactie moeten beschikken over een degelijke tekstverwerker, databank, probleemloos kunnen surfen en e-mail versturen. Ook moeten af en toe presentaties gemaakt kunnen worden. Deze behoeften worden met de Openoffice.org - gratis op de PUC-pc’s geïnstalleerd - volledig vervuld.

Af en toe klagen werknemers wel eens over de tekortkomingen van Openoffice.org ten opzichte van Microsoft Office. Volgens mij gaat het echter over een gewoonteprobleem en attitude. Mensen nemen te weinig de tijd om aan andere software te wennen.
Persoonlijk ben ik zeer tevreden met de vrije software. Vrije en betalende software kunnen gerust naast elkaar leven. Wij hebben gekozen om voor het eerste te kiezen en gebruiken dan ook veel alternatieve software: Openoffice.org in plaats van Microsoft Office, Firefox in plaats van Internet Explorer, Thunderbird in plaats van Outlook Express…

Vergeet niet dat ons budget vrij beperkt is. Bij alle aankopen moeten wij goed nadenken. Zowel de vrije software als de tweedehandsmarkt voor computers reiken ons die oplossing aan.

"Het computermateriaal op onze administratie was aan dringende vernieuwing toe. PUC heeft ons uit de nood geholpen door tijdelijk materiaal uit te lenen om het te kunnen testen.

Als milieuvriendelijke organisatie geven we graag computers een tweede leven."

Verder moeten de computers degelijk zijn en langdurig meegaan. Onze afgedankte Macs lieten het soms afweten. Dat mocht bij de nieuwe aanschaf van computers niet meer het geval zijn. Na een jaar gebruik is dat ook gebleken: PUC heeft ons uitstekend functionerend materiaal geleverd.
Wel hebben we voor sommige grafische toepassingen voorlopig nog onze computers van Apple nodig. In dat geval kunnen we dus geen beroep doen op onze PUC-computers.

Waarom hebt u gekozen voor tweedehands? Louter om financiële redenen?

Het was vanuit een dubbele motivatie. Zoals reeds gezegd was ons budget vrij beperkt en moesten we kiezen voor een lage prijs. Daarnaast past het uitstekend in ons eigen ideeëngoed. Als milieuvriendelijke organisatie geven we graag computers een tweede leven.

Zou u in de toekomst nog eens voor tweedehands kiezen? Waarom wel/ niet?

Absoluut. Terwijl je iets voor het milieu doet, krijg je een mooi product dat perfect voldoet aan je behoeften voor een lage prijs. Het mes snijdt immers aan twee kanten. Voor een spiksplinternieuwe computer met toepassingen die ik niet zal benutten, moet ik een bedrag neertellen waar ik lang voor moet sparen. Het heeft iets weg van boodschappen doen met een glimmende, ronkende F1-wagen in plaats van met een goedkope kever.

Bent u tevreden met de dienst na verkoop? Heeft u hierop beroep moeten doen?

Met onze PUC-pc’s hebben we heel weinig problemen gehad. Het materiaal blijft naar behoren functioneren. Een laptop heeft men moeten vervangen en dat is zonder problemen gebeurd. Dat boezemt vertrouwen in. Bovendien zijn we zeer tevreden over het feit dat PUC alles wat we nodig hadden heeft geïnstalleerd. We konden meteen met onze ‘nieuwe’ computers aan de slag.

Gebruikt u zelf thuis een tweedehandscomputer? Met welke redenen?

Ja. Ik doe dat om dezelfde redenen als om de redenen waarom de organisatie voor tweedehands kiest.

Kijkt u bij al uw aankopen ook naar de milieu-implicaties? Beschouwt u zichzelf als een “groene jongen”?

Jazeker. Ik ben momenteel aan het verbouwen en dat doe ik zoveel mogelijk met ecologisch materiaal. Ook wordt het materiaal in mijn huis dikwijls hergebruikt. Hout dat ergens uitgebroken is wordt op een andere plek benut, deuren worden in de mate van het mogelijke opgelapt. Ook mijn meubels zijn tweedehands.

Verder was ik mijn kleren met ecologische wasproducten en ook de lichaamsverzorging gebeurt milieuvriendelijk.

We koken vegetarisch met groenten van het seizoen die zoveel mogelijk plaatselijk geteeld zijn. Daarnaast heb ik een kleine wagen gekocht omdat die minder schadelijke stoffen uitstoot.

http://www.velt.be

Afdrukken

News portal

Copyright 2016 - PUC (Pro Used Computers). Alle rechten voorbehouden.
Ontwikkeling en integratie door FERENTIS - advies digitale media en online communicatie.